Moving Images

Jobba som stuntman är säkrare än många tror

Ett stunttrick kan ta dagar, veckor och ibland månader att planera. Man går igenom precis allt som skulle kunna gå fel och ser till att motarbeta alla dessa eventualiteter. Stuntmän får gå utbildningar för att klara arbete på hög höjd och man använder alltid skyddsutrustning för att tricket ska bli så säkert det bara går. Tittar man på statistik över skador eller dödsfall som sker i samband med stunts så upptäcker man att det faktiskt är betydligt farligare att vara busschaufför. 

Vad tjänar en stuntman?

Det skiljer sig givetvis en hel del mellan olika stuntmän. Hur länge man har jobbat, vilka typer av uppdrag man utför och hur stora filmer man varit en del av påverkar lönen. Medellönen ligger dock på runt 30 000 kronor. Stuntman är dessutom en av få yrkesgrupper där kvinnor ofta tjänar mer än män. Det beror på att det är ont om duktiga stuntkvinnor och de kan därför också begära högre ersättningar. 

Hur blir jag stuntman?

Funderar du på att börja jobba som stuntman? Börja med att slå bort allt du sett på Youtube från grupper som Nitro Cirkus, Jackass eller The Dudesons! Att jobba som stuntman handlar INTE om att skada sig själv, utan om att simulera en farlig situation på ett säkert sätt. Det bästa sättet att bli stuntman är genom att kontakta befintliga stuntmän och be dem om tips och råd. Det finns också kortare utbildningar, men de är ingen garanti för framtida jobb. 

20 Jan 2020