Moving Images

Smart att jämföra VPN

En bra sak att satsa på, det är att installera vpn på din mobil, surfplatta eller dator. Du kan med fördel jämföra vpn tjänster innan du väljer en som passar dig. Det finns framför allt två skäl att använda dig av vpn. Det är dels för att det svårare att "avlyssna" din trafik när du är ansluten till ett öppet nätverk som finns på många platser. Dels så kan du få internet att tro att du är någon annanstans. Perfekt om du vill se på SVT Play på utlandssemestern som ett exempel.

Genom vpn så kan du alltså få tillgång till en massa saker, från runt om i världen, samtidigt som det gör att du kan surfa privat. Om du är utomlands så kan du som sagt få internet att tro att du är hemma, så att du kan kolla på favoritserier. Är du hemma, så kan du eventuellt kolla streamad tv från alla världens länder.

Hur fungerar en vpn?

Vpn är en förkortning och står för virtuellt privat nätverk. Från början var tanken med vpn att anställda skulle kunna koppla upp sig säkert mot sitt företags nätverk var de än befann sig. För att det ska fungera så behövs det något som kallas för en "tunnel", så att data som skickas mellan datorn och nätverket inte går att fångas upp av obehöriga. En vpn-tunnel funkar som en fast kabel till nätverket. Och trafiken krypteras så att den blir hemlig för alla utanför nätverket.

Om du kopplar upp dig på ett företags gratis wifi på vanligt sätt, så kan de se vad du gör på nätet, vad du söker på och så vidare. Men om du har en vpn, så kan de inte se vilka sidor du är ute på eller vad för saker du googlar på. Det de kan se är att du är uppkopplad mot ett nät i ett annat land, beroende på vad du angett i vpn-klienten.

11 Aug 2020